Wednesday, November 19, 2008

Potato Festival in Tohoku Prefecture (芋煮会)


ကၽြန္မေနတဲ႔ Tohoku နယ္မွာ ႏွစ္စဥ္ Authum ရာသီေရာက္ရင္ ပိန္းဥပါ၀င္တဲ႔ ဟင္းရည္ တစ္မ်ိဳးကို ျမစ္ကမ္းနေဘးမွာ သြားေရာက္ၿပီး ခ်က္ျပဳတ္စားေသာက္ၾကတဲ႔ ဓေလ႔႐ိွပါတယ္။ ဒီဓေလ႔ဟာ ဂ်ပန္ေျမာက္ပိုင္း မွာ ႐ိွတဲ႔ Tohoku ေဒသ မွာဘဲ ျပဳလုပ္ၾကတယ္တဲ႔။ ဂ်ပန္လို အိမို-နိကိုင္ (芋煮会)လို႔ေခၚပါတယ္။
အိမို (芋)= ပိန္းဥ ၊  နိ(煮)=ျပဳတ္သည္၊ ခ်က္သည္ ကိုင္ (会)=ေတြ႔ဆံုပြဲ၊ ပြဲ လို႔ အဓိပၸာယ္ ရပါတယ္။ တကယ္တမ္းေတာ႔ အိမိုဆိုတဲ႔ အဓိပၸာယ္ထဲမွာ အားလူး ၊ ကန္ဇြန္းဥ၊ ပိန္းဥ စတဲ႔ သစ္ဥ အမ်ိဳးအႏြယ္ ေတြပါပါတယ္။

လွပတဲ႔ ျမစ္ကမ္းနေဘးမွာ မိသားစုလိုက္၊ သူငယ္ခ်င္းအစုလိုက္ ေပ်ာ္ပြဲစားထြက္သလိုမ်ိဳး အတူတကြ ေပ်ာ္႐ႊင္စြာ ခ်က္ျပဳတ္စားေသာက္ၾကတာပါ။ တစ္ခ်ိဳ႕က ပိန္းဥဟင္းတစ္မ်ိဳးတည္း မဟုတ္ပဲ၊ Barbecue ပါလုပ္စားေလ႔ ႐ိွၾကတယ္။ ကၽြန္မတို႔ တကၠသိုလ္ေတြမွာလဲ ကိုယ္႔ Research group အလိုက္ အိမိုနိကိုင္ အတြက္ ရက္ေ႐ြးခ်ယ္ၿပီး ျမစ္ကမ္းေဘးမွာ ခ်က္ျပဳတ္ စားေသာက္ၾကတာဟာ Authum ရာသီေရာက္ရင္ လုပ္ရတဲ႔ အလုပ္တစ္ခုလိုပါပဲ။


(၈) လပိုင္းအကုန္ေလာက္ဆိုရင္ ဒီက Super Market ေတြမွာ အိမိုနိကိုင္အတြက္ လိုအပ္တဲ႔ ထင္းေတြ ပံုၿပီးေရာင္းေနတာ ေတြ႕ႏိုင္ပါတယ္။ ဒန္အိုးအႀကီးႀကီးေတြကိုလဲ ေတြ႕ရတယ္။ အဲဒီဒန္အိုးႀကီးေတြကို ႈငွားသံုးလို႕လဲရတယ္တဲ႔။ ကၽြန္မေရာက္စႏွစ္တံုးက super မွာ ထင္းပံုေတြ ေတြ႕ေတာ႔ ဘာလုပ္ဖို႔ပါလိမ္႔ဆိုၿပီး အ႔ံၾသခဲ႔မိေသးတယ္။ အိမိုနိကိုင္ပြဲကို ၉လပိုင္း လလယ္ေလာက္ကစၿပီး ၁၀လ ပိုင္းကုန္ေလာက္ထိ က်င္းပၾကတာပါ။

ဟင္းခ်က္တဲ႔အခါမွာ Miyagi(Sendai) Prefecture ခ်က္နည္း နဲ႔ Yamagata Prefecture ခ်က္နည္းဆိုၿပီး ၂ မ်ိဳးႏွစ္စား ခ်က္ေလ႔႐ိွၾကတယ္။
Sendai ခ်က္နည္းက ၀က္သားနဲ႔ ဂ်ပန္လို မိေစာ(Miso) လို႔ေခၚတဲ႔ ဂ်ပန္ပဲငပိကို သံုးပါတယ္။ Yamagata ခ်က္နည္းကေတာ႔ အမဲသား နဲ႔ ပဲငံျပာရည္ (Shouyu) ကိုသံုးပါတယ္။
ဟင္းခ်ိဳထဲမွာပါတဲ႔ ပါ၀င္ပစၥည္းေတြကေတာ႔ မုန္ညင္းျဖဴ႐ြက္၊ မိႈ၊ ပဲျပား၊ ၾကက္သြန္မိတ္၊ မုန္လာဥျဖဴ၊ မုန္လာဥနီ၊ ပိန္းဥ၊ Konnyaku စတာေတြပါ။
ကၽြန္မတို႔ အုပ္စုကေတာ႔ Sendai ခ်က္နည္း နဲ႔ Yamagata ခ်က္နည္း ကို အိုး (၂) လံုးခြဲၿပီး ခ်က္ၾကပါတယ္။ ရာသီဥတု ခပ္ေအးေအးမွာ ျမစ္ကမ္းေဘးရဲ႕ သဘာ၀အလွကိုခံစားရင္း ဟင္းရည္ပူပူ မႈတ္ေသာက္ ရတာ အရသာ တစ္မ်ိဳးပါပဲ။

ဒီလိုမ်ိဳး ငါးလဲကင္စားတယ္။

အိမိုနိကိုင္ နဲ႔ ဆက္စပ္ၿပီး ေျပာခ်င္တာတစ္ခုကေတာ႔ ကၽြန္မေနတဲ႔ Sendai ၿမိဳ႕ကေန ဘစ္ကားနဲ႔ ၁ နာရီသာ သြားရတဲ႔ Yamagata ၿမိဳ႕ရဲ႕ အိမိုနိကိုင္ ပြဲေတာ္ျဖစ္ပါတယ္။ အဲဒီၿမိဳ႕မွာ ဂ်ပန္ႏိုင္ငံရဲ႕ ထင္႐ွားတဲ႔ အႀကီးဆံုး ဒယ္အိုးႀကီး႐ိွပါတယ္။ ဒီပံုက Yamagata ၿမိဳ႕ က မမႀကီး ဆီကိုသြားလည္တံုးက ႐ိုက္ထားတာပါ။

အဲဒီဒယ္အိုးႀကီးထဲမွာ ဟင္းရည္ထည့္ခ်က္တဲ႔ Yamagata အိမိုနိကိုင္ပြဲေတာ္ကို က်င္းပပါသတဲ႔။
ကၽြန္မေတာ႔ မသြားဖူးေသးပါဘူး။
ဒီမွာ လဲ ဒယ္အိုႀကီးထဲ ထည့္ခ်က္ေနတဲ႔ ဓာတ္ပံုကိုၾကည့္လို႔ရတယ္။

1 comment:

Anonymous said...

ကုိယ္တုိင္ေ၇ာက္ သြား သလုိခံစား ရပါတယ္။ ဓါတ္ပုံ ေတြ အတြက္ ေက်းဇူးပါ။

Posts with same label

Related Posts with Thumbnails